Van zelfafwijzing naar Zelfcompassie.

 

Onze innerlijke criticus heeft een grote negatieve invloed op ons leven. en ons vermogen tot intimiteit.

Dit af-wijzende deel in ons wordt echter lang niet altijd herkend en begrepen.
In deze praktische training/begeleiding ontwikkel je vaardigheden om vriendelijk te zijn ten opzichte van jezelf en af te rekenen met zelfverwerping.

Ken je de neiging om jezelf kritisch te beoordelen? De stem in jezelf die je verwijten maakt, die je vertelt dat je iets niet goed doet? Het gevoel dat er iets mis met je is, dat je niet deugt, dat je tekort schiet… Er zijn vele manieren waarin wij zelfkritiek en zelf-afwijzing vorm geven. Soms in het oog springend, soms sluipend en bijna ongrijpbaar. De gevolgen zijn ingrijpend: wij verliezen onze kracht, onze levenslust en ons vermogen om een situatie helder te zien. Wij breken onze positieve energie af en saboteren onze relaties en andere levensgebieden. We zijn ten prooi aan schaamte, schuldgevoel, angst, depressie en uitputting.

Verlang je er naar om méér ruimte scheppen in je innerlijk?
Om vriendelijkheid, mildheid en acceptatie te openen?
Om meer kracht, helderheid en zelfvertrouwen in je leven te scheppen?
Dan is er goed nieuws: dat kan! In ons is een bron van zelfwaardering en ruimhartigheid. Deze kracht noemen wij zelfcompassie. Deze zelfcompassie is vervolgens de basis voor mededogen ten opzichte van anderen.

Training/coaching
We leggen de basis voor het openen van ons ruime hart. Met vele tips en ervaringsgerichte oefeningen, meteen bruikbaar in je dagelijks leven. Inbegrepen is, indien gewenst, een individueel follow-up gesprek na de training. Iedereen is welkom.

Werkvorm.
Korte begeleide meditaties worden gevolgd door concrete uitleg. Dan volgen diverse oefeningen, individueel en in uitwisseling met groepsgenoten. Er is ruimte voor vragen. Huiswerkopdrachten ondersteunen het zich eigen maken van de stof.

Thema’s onder meer:
• Van zelfverwerping naar zelfcompassie. Hoe doen wij dat? De eerste stap: hoe kunnen we zonder oordeel blijven bij wat er in ons is?
• Zelfafwijzing Hoe herkennen wij de vaak subtiele aanvallen en sabotage van dit deel van ons? Hoe kunnen wij dit mentale dwangpatroon minimaliseren en vermijden?
• Natuurlijk leven. Zelfcompassie komt tot uitdrukking in zelfzorg: zorgen voor onze energiehuishouding. Hoe komen wij van een situatie van uitputting van kracht, stress en moeheid naar evenwichtig leven?
• Innerlijke glimlach oefening. Een meditatievorm om de toestand van zachte aandacht in onszelf wakker te maken. Deze eenvoudige, effectieve vorm, die voor iedereen toegankelijk is, opent de ruimte in onszelf waarin zachtheid en mildheid kan bloeien.

Trainers
Marcel Gazendam en Antje Bednarczyk van het Living Dao Centrum zijn trainer en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, zelfcompassie en intimiteit in relaties. In hun benadering is er openheid voor moeilijke ervaringen en ruimte voor humor en lichtheid. Privé coaching en lezingen op aanvraag.

Workshop op aanvraag

Inschrijving:
per email.
Living Dao Centrum,
Duinroos 1 Egmond-Binnen
Telefoon    072 531 4884
Email         mgazendam@kpnplanet.nl